Waterbewoners Julianaweg bezorgd over fietssnelweg tussen loopplank en schuur

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken


" Geen fietssnelweg tussen loopplank en schuur ! "

Dat is de boodschap van de woonbootbewoners aan de Julianaweg (Noord-Willemskanaal) aan gemeente en provincie. Die willen namelijk een fietssnelweg van Groningen naar Assen pal voor hun boten langs leggen. De fietssnelweg moet 4 meter breed worden en ruimte bieden aan snelle (elektrische) fietsers, die tot wel 40 km per uur gaan. Omdat het huidige fietspad aan de Julianaweg pal tussen de loopplanken en de schuurtjes ligt, is er nu al sprake van een onoverzichtelijke en onveilige situatie. Onlangs is een van de bewoners aangereden door een scooter. Met de komst van een fietssnelweg vrezen de bewoners een nog onveiliger situatie. Voor hen is een fietssnelweg pal tussen hun loopplanken en schuren dan ook onbespreekbaar.

Het huidige fietspad langs de boten aan de Julianaweg is een recreatief fietspad. Naast de woonbootbewoners wordt het gebruikt voor ommetjes met de hond en kinderen door omwonenden, om te joggen, skaten en door de bewoners van Maartenshof. Officieel mogen er op dit fietspad geen scooters en elektrische racefietsen rijden, desalniettemin gebeurt dit wel. Met onveilige situaties tot gevolg. En zero handhaving. De bewoners willen dat de gemeente maatregelen neemt om snelverkeer van het pad te weren. Zeker nu duidelijk is geworden dat de fietssnelweg langs het Noord-Willemskanaal vanaf de van Ketwich Verschuurbrug na deze zomer al gerealiseerd gaat worden. Dit grenst direct aan de Julianaweg en zal zonder maatregelen ook extra snelverkeer op de Julianaweg veroorzaken. De bewoners willen dat de gemeente nu al aanpassingen aan de Julianaweg doet waardoor snel fietsverkeer en scooters de Julianaweg gaan mijden, en wandelaars en bewoners er weer veilig gebruik van kunnen maken.

Het besluit over hoe het tracé van de fietssnelweg zal lopen vanaf de van Ketwich Verschuurbrug richting stad moet nog definitief genomen worden. De woonbootbewoners aan de Julianaweg hebben een aantal alternatieve tracés uitgedacht, waardoor de fietssnelweg toch gerealiseerd kan worden maar geen overlast bezorgd voor aanwonenden en wandelaars. Belangrijke uitganspunten voor de bewoners zijn dat er pal voor hun loopplanken geen snel fietsverkeer en scooters kunnen passeren, en dat het groen tussen de boten en de A28 zoveel mogelijk intact blijft (en zo min mogelijk versteent). Kortom dat ze er net zo fijn en mooi kunnen blijven wonen als dat ze nu doen. Het liefst wat veiliger. (MT)