Elektra Noorderhaven blijft kwetsbaar punt

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Noorderhavenbewoners lopen er met een zekere regelmaat tegenaan: de aardlekschakelaar springt eruit, zelfs als je je best doet om niet meer dan circa 3500 watt tegelijk te gebruiken. Meestal komt dat door een stroompiek bij het inschakelen van elektrisch gereedschap, maar ook een koelkast kan kortstondig zomaar 800 watt trekken.

In de nutskasten is met dit verschijnsel rekening gehouden door de toepassing van zogenaamde trage zekeringen. Deze reageren minder snel op dergelijke stroompieken. Toch springen de aardlekschakelaars er nog geregeld uit. In dat geval is de kabel tussen nutskast en schip waarschijnlijk de boosdoener. Een kabel van 3×2,5mm² lijkt heel wat, maar is voor een 16A aansluiting feitelijk het minimum. Als de lengte wat toeneemt, wordt een dikkere kabel wenselijk, zeker als je bedenkt dat de trage zekering alleen al een een dubbel zo dikke kabel vraagt als je normaal gesproken zou verwachten. Dan komen we dus bij kabels van 3×4mm² of zelfs 3×6mm². PDF ter illustratie

Dit technische verhaal kan moeilijk zonder een opmerking over het stroomtarief in de Noorderhaven. Met €0,35/kWh tot 1000 kWh en €0,25/kWh daarboven misstaat dit tarief niet voor een jachthaven of camping. Huisbewoners, bedrijven en overheden zijn een stuk minder kwijt.