Overzicht nieuws september

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Dienst Vergunningen Toezicht en Handhaving (VTH) "overwerkt"

De afdeling VTH (voorheen Bouw- en Woningtoezicht) functioneert uiterst matig op het gebied van vergunningverlening en handhaving voor woonschepen. Afgegeven vergunningen worden niet altijd gepubliceerd en de nadruk ligt veel te sterk op de vijfmeterregel. Het WCG probeert daarom al lange tijd met VTH in gesprek te komen, maar VTH gaat zo'n gesprek uit de weg. Volgens wethouder Van der Schaaf is de afdeling overwerkt en is inmiddels extra personeel aangetrokken. Hij heeft ons toegezegd een gezamenlijk gesprek met de dienst te organiseren. Dat lijkt ons een goede zaak, zeker met alle vergunningsperikelen in de Woonschepenhaven in het achterhoofd.


Diepenring in krant en op tv

De stelling van het WCG dat er nu eindelijk eens werk moet worden gemaakt van de Diepenring blijkt zelfs binnen de gemeente op instemming te kunnen rekenen. Nu nog een Watervisie waarin dat voornemen wordt uitgewerkt en een project Diepenring dat een einde maakt aan het kadeparkeren.


Overdraagbaarheid van schepen in de Noorderhaven

Relevant nu aan de Watervisie wordt gewerkt. Binnen de gemeente wordt hier nogal verschillend over gedacht. Een belangrijke discussie voor de huidige bewoners van de haven.


Historische haven in Hoogkerk

Dit project schijnt door te gaan. Er zullen zes ligplaatsen gerealiseerd worden voor "historische schepen". Hoewel het in principe om woonschepen gaat is het WCG niet geraadpleegd. We hebben nog wel wat vragen en twijfels.


Evaluatie horeca-terras op woonboot Ludina

De gemeente heeft het WCG hiervoor benaderd. Op zich hebben we niet veel nieuws over deze "pilot" te melden. Merkwaardig is dat het terras ondanks het verlopen van de vergunning op 1 september gewoon open gebleven is.