Tweede Kamer unaniem voor wet wijziging voorschriften woonboten

Uit Woonschepen Comite Groningen
Versie door DirkVanDriel (Overleg | bijdragen) op 1 jan 2017 om 16:41

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Tweede Kamer heeft vanmiddag unaniem voor de wet verduidelijking voorschriften woonboten gestemd. Met deze wet zullen bestaande woonboten op grond van overgangsrecht een omgevingsvergunning krijgen maar nog niet hoeven te voldoen aan het bouwbesluit. Wanneer de wet precies van kracht wordt is nog niet duidelijk omdat de Eerste Kamer de wet nog moet goedkeuren en de koning nog een handtekening moet zetten. Nieuwe woonboten zullen in het vervolg aan het Bouwbesluit 2012 moeten voldoen. In het Bouwbesluit worden nog bepalingen opgenomen waar varende woonschepen niet aan hoeven te voldoen. De wijziging van het Bouwbesluit 2012 volgt nog.

Ook werd de motie De Vries/Koolmees unaniem aangenomen. Dat betekent dat de wettelijke status van de ligplaatsen nog eens wordt onderzocht als de minister ook de huurbescherming van ligplaatsen wettelijk gaat regelen.

De wetswijziging kan gezien worden als de belangrijkste verandering voor de wettelijke status van woonboten sinds 1999 toen ligplaatsen in de Huisvestingswet werden opgenomen en de overblijvende wetsartikelen 1 en 31 van de Wet op de woonwagens en woonschepen uit 1918 werden geschrapt. Andere artikelen uit die wet waren al in 1991 geschrapt vanwege het discriminerende karakter.

Zie hier voor verdere achtergrondinformatie.