01-02-2011 Werkatelier luidt tweede fase project Wonen op het Water in

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Vandaag is een werkatelier gehouden in de Remonstrantse Kerk. Dit vond plaats in het kader van het project Wonen op het Water dat tot een nieuw en verbeterd waterbeleid in de stad Groningen moet leiden. Het doel van het werkatelier was om met gemeente-ambtenaren, ondernemers die iets met water hebben en andere watergebruikers, te onderzoeken hoe de stad er in 2025 uit kan zien.

verandering

Opvallend was dat gedurende de ochtend- en middagsessies op hoofdlijnen weinig meningsverschillen bestaan tussen bewoners, gebruikers en ondernemers over het gebruik van het openbaar vaarwater. Het lijkt er juist op dat de gemeente de afgelopen jaren de partij is geweest die vooral veel dwarsboomt. Gedurende de dag bleek echter dat met name bij de planologen en stedenbouwkundigen een verandering van benadering viel waar te nemen. Suggesties om het Hoendiep vanaf de ringweg tot aan Hoogkerk, Meerstad, het Winschoterdiep ter hoogte van de Euroborg en het Reitdiep ter hoogte van Paddepoel als serieuze kanaalvakken voor ligplaatsen te zien, werden unaniem opgetekend. Vanaf een tekening tot realisatie is een lange weg maar dat er mogelijkheden zijn om de te verwachten knelpunten op te lossen is duidelijk. Opvallend is natuurlijk dat dit geen nieuwe mogelijkheden zijn maar allemaal suggesties die al eens door het WCG bij de gemeente zijn geopperd. Nu lijkt er eindelijk enig draagvlak voor te ontstaan.

maritiem centrum Westpoort

Een van de interessante plannen die ter tafel is gekomen, zowel in de werkgroepen van het project Wonen op het Water als tijdens dit werkatelier, is het realiseren van een maritiem centrum in Westpoort, het nieuwe industriegebied voorbij Hoogkerk. Idee daarachter is om alle werfachtige activiteiten te concentreren in zo'n centrum. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld de werfactiviteiten vanuit de Scandinavische havens verplaatst worden. Dit zou passen in het streven van de gemeente om het gebied rond de Scandinavische havens in de (nabije) toekomst te bestemmen voor bewoning. Een ontwikkeling die ook al op gang is gebracht door de binnenkort te starten aanleg van de Sontbrug die een rechtstreekse verbinding moet gaan vormen tussen de stad en Meerstad.

Doordat er toch in brede kring nu eens naar de mogelijkheden is gekeken zonder in utopische vergezichten te belanden, lijkt er wat ruimte te komen om op een normale manier met de bewoners om te gaan. Het is wat het WCG betreft niet de bedoeling om de hele stad vol te leggen met woonschepen. Het bestuur vindt het belangrijk dat de gemeente water bestemt voor eventuele ligplaatsen. Als je dan nieuwe ligplaatsen nodig hebt om welke reden ook dan kan dat in ieder geval. De mogelijkheden die nu geschetst zijn, kunnen betekenen dat bijvoorbeeld het overleg over de aanpak van de Diepenring gemakkelijker kan worden en dat er wellicht voortgang kan worden geboekt met het oplossen van de wachtlijst. Ook is het dan mogelijk de gebruiksmogelijkheden van het water, met name in de binnenstad, beter op elkaar af te stemmen. Met de toename van het aantal borrelboten, mensen uit aangrenzende wijken die met bootjes rondvaren en de nog steeds door de gemeente nagestreefde zichtlijnen van 5 meter tussen schepen, dreigt de situatie op het water onwerkbaar en onleefbaar te worden.

wisselend

Zoals gezegd is het project Wonen op het Water pas op de helft. De voortgang van de werkgroepen Kamerhuisvesting, Tarifering en Zonering, Ruimtelijke Ordening en Systeem en Organisatie verloopt wisselend. Er bestaan over en weer veel misverstanden en vooroordelen. In het eerste deel van het project is geprobeerd door feiten op een rijtje te zetten inzicht te krijgen wat er nu werkelijk gaande is op het water en waar het mis gaat. Dat ging in de ene werkgroep gemakkelijker dan de andere en met name de werkgroep Tarifering en Zonering levert veel problemen op. Het WCG is nadrukkelijk betrokken in alle werkgroepen behalve Systeem en Organisatie. Deze laatste werkgroep is een interne gemeentelijke groep omdat men binnen de gemeente niet tevreden is hoe allerlei zaken verlopen en dat varieert van de belastingadministratie tot en met het adviseren van bewoners. WCG-vertegenwoordigers Albertien van Dijk-Milatz en Klaas Koetje adviseren deze werkgroep wel indirect onder anderen via het zogenaamde kernteam dat de voortgang van alle werkgroepen in de gaten houdt. Het nu te starten tweede deel van het project moet leiden tot een breed gedragen beleidsplan dat tot in 2025 maar het liefst tot in de eeuwigheid het wonen op het water in de gemeente Groningen goed regelt. Er moet nog heel wat water door de Diepenring stromen voor het zover is maar de bedoeling is dat er eind mei de nodige resultaten bekend gemaakt zullen worden. Het WCG is betrokken en zeer kritisch in het verloop van dit proces waarbij we uiteraard het belang van alle bewoners op het water centraal stellen, zowel financieel als wat betreft de rechtspositie.