Beleidsplan Wonen op het Water -concept

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

In 2011 is vanuit de gemeente een projectgroep opgezet om te komen tot nieuw beleid voor Wonen op het Water.

Ook het WCG participeert in dit project. Lees hier de opzet.

De vele overlegsessies resulteren in een aantal versies voor een concept beleidsplan.

Versie 0.4 (februari 2013) is de meest recente en bevat voor het eerst een financiële onderbouwing (pagina 23). Daar komt de aap uit de mouw. De groninger waterbewoners moeten dit plan zelf financieren. De Roerende Zaak Belasting zal worden afgeschaft en het liggeld opnieuw worden ingevoerd. Het liggeld zal 5 keer zo hoog uitvallen dan de RZB. WCG en bootbewoners zijn verbijsterd, de PvdA stelt collegevragen en het concept wordt ijlings door B&W teruggetrokken.

Mede door de consternatie die versie 0.4 veroorzaakt treedt het voltallige WCG-bestuur af (nieuwsbrief april 2013).


Laatste ontwikkelingen:

  • 06-01-2014 Het nieuwe WCG-bestuur heeft een kennismakinggesprek met wethouder Van der Schaaf. Deze stelt voor om de draad op te pakken bij versie 0.3. Nieuw beleid dient volgens de wethouder kostendekkend te zijn: met het oog op versie 0.4 een verontrustende gedachte. Lees hier een korte samenvatting van dit gesprek. Het huidige bestuur heeft ook bij versie 0.3 veel bedenkingen, omdat ze het niet eens is met een aantal aannames in het concept. Verder wil het WCG de harde garantie dat het liggeld niet opnieuw wordt ingevoerd en dat vaste ligplaatsen overdraagbaar blijven.
  • 07-02-2014 Collegebrief over de verwerving door de gemeente van de zogenaamde tramligplaatsen. Hierin neemt het college een voorschot op nieuw te formuleren beleid voor de uitgifte van ligplaatsvergunningen.
  • 14-02-2014 Het WCG stuurt een reactie naar de gemeenteraad waarin zij haar zorgen uit over de onjuiste suggestie dat vergunninghouders hun vergunning goedkoop ontvangen en deze vervolgens voor veel geld kunnen verzilveren. Verder wordt duidelijk gemaakt dat woonboten met ligplaatsen geen "vastgoed" zijn, dat ligplaatsvergunningen niet verhandelbaar zijn en dat er een voordelig en elegant alternatief bestaat voor het opkopen van ligplaatsen door de gemeente. De voorwaarden waaronder ligplaatsvergunningen via de wachtlijst worden uitgegeven zijn wel voor discussie vatbaar.